Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν πιστεύετε οτι ένα ποτηράκι αλκοόλ επιτρέπεται, πρέπει να αναθεωρήσετε.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων της Μ. Βρετανίας (RCOG), τόσο οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, όσο και εκείνες που διανύουν το πρώτο τρίμηνο της κύησης θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ.

Η νέα οδηγία ανατρέπει την ισχύουσα που επέτρεπε την κατανάλωση μερικών ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα.

Πλέον, η γνωμοδοτική επιτροπή του RCOG αποφαίνεται, ότι «η αποχή από το αλκοόλ είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για το έμβρυο».

Παρά την επιστημονική πρόοδο, δεν έχει καταστεί εφικτό να τεκμηριωθεί ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση κατά την διάρκεια της κύησης, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει και για το αν υπάρχει περίοδος ασφαλούς κατανάλωσης.

Ωστόσο, το RCOG οριοθετεί ως πιο επικίνδυνο το διάστημα πριν τη σύλληψη και τους πρώτους τρεις μήνες της κύησης.

«Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί, καθώς διαπερνά τον πλακούντα. Την περίοδο κοντά στη σύλληψη αλλά και κατά το α’ τρίμηνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Αλλά και μετά, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να πίνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ, μια ή δύο φορές την εβδομάδα», αναφέρεται στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από δύο μονάδων αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή υστέρηση, τον κίνδυνο θνησιγένειας και πρόωρου τοκετού. Επίσης έχει ενοχοποιηθεί για δυσμορφίες προσώπου.

Μία μονάδα αλκοόλ αναλογεί σε 25 ml. Ένα ποτήρι 175ml κρασιού περιεκτικότητας 12% αλκοόλ, αντιστοιχεί σε 2,1 μονάδες και ένα ποτήρι μπίρας 5,2% αλκοόλ, περιέχει 3 μονάδες αλκοόλ.